image-4577855

Radio Kootwijk weer open voor bezoek

luthmannWie een mooie wandeling maakt over het Kootwijkerzand, ziet hem al van verre staan: het zendstation van Radio Kootwijk. Het in het oog springende art-deco gebouw werd hier in de jaren twintig van de vorige eeuw gebouwd om radiocontact met Nederlands-Indië mogelijk te maken. De architect, Julius Luthmann, liet zich bij het ontwerp van het hoofdgebouw (Gebouw A genoemd) inspireren door de vormen van een sfinx.

Van zendstation naar natuurgebied

Van 1923 tot 1998 was Radio Kootwijk als zendstation in gebruik. De laatste en grootste zendmast was al in 1980 afgebroken, maar in 1999 kwam er toch echt een eind aan de zendfunctie van het complex. In 2004 kwam het terrein weer terug bij Staatsbosbeheer, waarvan het in 1918 was aangekocht. De hekken die de gebouwen omringden, werden onmiddellijk weggehaald om van het terrein en de omliggende natuurgebieden weer één gebied te maken. Tegenwoordig is Radio Kootwijk een rijksmonument.

Na de restauratie

De laatste jaren is er in opdracht van Staatsbosbeheer hard gewerkt aan de restauratie van de gebouwen van Radio Kootwijk. Onlangs werd hier de laatste hand aan gelegd en was het tijd voor de feestelijke opening op 25 en 26 oktober.

In het indrukwekkende Gebouw A – ook wel de Kathedraal genoemd – worden tegenwoordig (zakelijke) evenementen georganiseerd en zijn bezoekers op bepaalde tijden welkom voor een bezoek aan het voormalig zendstation.

Powered by WordPress. Design door WooThemes

Back to top