hoi

De ‘waarde’ van wandelen

Dat wandelen gezond is, weten we. Dat stevig wandelen zelfs beter is voor je hart dan hardlopen, bleek eerder ook al uit onderzoeken. Investeren in wandelen (PDF) is echter ook goed voor de economie. Met de economische crisis in het achterhoofd is dit dus een extra reden om weer eens een mooie wandeling op de Veluwe of in een van onze andere favoriete gebieden te maken.

Investeren levert ook wat op

Wandelaars geven veel geld uit: gemiddeld 1,8 miljard. Uit kosten-batenanalyses in het Verenigd Koninkrijk (PDF) is dan ook gebleken dat elke pond die geïnvesteerd wordt in wandel- en fietsroutes gemiddeld 5,62 pond baten oplevert. Wandelaars zijn namelijk gezonder dan mensen die de auto nemen, lopen en fietsen zijn beter voor het milieu en wandelaars zijn ook nog eens minder betrokken bij ongelukken dan automobilisten.

Header_Fietsen-Wandelen

Wandelen heeft veel persoonlijke waarde

Wandelen heeft echter naast economische waarde ook waarde voor de wandelaar persoonlijk. Dat is gebleken uit een ander onderzoek, het afstudeeronderzoek van Jill van Loenen in samenwerking met Wandelnet. Maar liefst 1265 wandelaars werkten mee aan het onderzoek. Daarnaast heeft de onderzoekster nog experts geïnterviewd. Uit het onderzoek blijkt dat wandelen voor de ondervraagden heel belangrijk is. Ze zien een aantal waardevolle aspecten aan wandelen: het levert een bijdrage aan gezondheid en fit voelen, het levert een bijdrage aan geestelijk welbevinden en als laatste levert wandelen een bijdrage aan het gevoel van vrijheid.
Wandelen heeft dus persoonlijke én economische waarde. Deze twee aspecten gecombineerd, zijn toch een uitstekende motivatie om de Veluwe weer eens op te gaan!

healthbenefits

Powered by WordPress. Design door WooThemes

Back to top