De Veluwe is met een oppervlakte van ruim 910 vierkante kilometer een van de grootste natuurgebieden van Nederland en Noordwest-Europa en het is een gebied met een grote diversiteit in landschap. Er zijn onder andere bossen, heuvels, zandvlakten en heidevelden te vinden op de Veluwe en ook de flora en fauna zijn erg divers.


View De hoge veluwe in a larger map

De geschiedenis van de Veluwe

De Veluwe is een gebied dat bestaat uit vele stuwwallen en deze zijn volgens deskundigen zo’n 150.000 jaar geleden ontstaan tijdens een ijstijd. Toen er tijdens een latere ijstijd bovendien permafrost ontstond, is veel grond gaan eroderen en zijn er droge vlakten ontstaan. Tot slot zijn er in de Middeleeuwen stuifduinen in het gebied ontstaan, doordat er op grote schaal hout werd gekapt. Inmiddels is veel bos opnieuw aangeplant door de mens.

Bevolking

De meeste mensen die wonen op de Veluwe wonen aan de randen van het gebied en in het centrum van het gebied, dat voornamelijk uit bossen bestaat, zijn slechts enkele dorpjes te vinden. Er wonen in totaal ongeveer 14.000 mensen op de Veluwe en het is met ongeveer 15,35 inwoners per vierkante kilometer dunbevolkt in vergelijking met andere gebieden in Nederland

Wandelen en fietsen

De Veluwe is een gebied dat bij uitstek geschikt is voor wandelaars en fietsers. Het landschap is prachtig, er zijn speciale wandel- en fietsroutes en er is relatief weinig gemotoriseerd verkeer. Mensen die willen wandelen of fietsen op de Veluwe kunnen zich aansluiten bij georganiseerde tochten of zelf op pad gaan met behulp van wandel- en fietsroutes die bijvoorbeeld bij de VVV verkregen kunnen worden.

Een aantal feiten en cijfers over de Veluwe

Provincie Gelderland
Totale oppervlakte 912 vierkante kilometer
Hoogste punt 110 meter
Deelgebieden Belvedèrebos, Bennekomse Bos, Boersberg, Boeschoten, De Buunderkamp, De Dorschkamp, De Keijenberg, De Mijntjes, Ginkelsche Heide, Gulbroek, Heelsums Beekdal, Heerder Sprengen, Hendriksbos, Hoornsche Broek, Hoenderloosche Bos, Hoog Buurlo, Johannahoeve, Kootwijk, Kootwijkerzand, Meerveld, Noorderheide, Nunspeet, Oenensche Broek, Oostereng, Radio Kootwijk, Renkumse Heide, Rozendaalse Bos, Schaveren, Speulder- en Sprielderbos, Stroeërzand, Terletsche Heide, Ugchelen-Hoenderloo, Vierhouterbos, Zandenbos en Zwolse Bos
Aantal inwoners Circa 14.000
Aantal toeristen per jaar Circa 30 miljoen
Totale omzet per jaar Ruim 1 miljard euro

Foto credits: © Simon Leech Photography

Powered by WordPress. Design door WooThemes

Back to top