heidepol2

De Veluwe als laatste rustplaats

Wandelen op de Veluwe is heerlijk om even te ontspannen. Even lekker uitwaaien in de stilte van het prachtige natuurgebied. Als je er vaker komt, ben je misschien Heidepol wel eens tegen gekomen. Een natuurbegraafplaats. Want waar sommige mensen tot rust komen in de natuur, gaan sommigen een stapje verder: de Veluwe als laatste rustplaats.

Heidepol is één van de plaatsen in Nederland waar je op natuurlijke, duurzame wijze kan worden begraven. Het ligt tussen Arnhem en Ede, aan de rand van het Nationaal Park de Hoge Veluwe. De omgeving is groen en rustig, maar goed bereikbaar. Op een natuurbegraafplaats worden geen plekken toegewezen. Nabestaanden kunnen zelf een locatie uitzoeken, waar de overledene wordt begraven. Het zicht wordt niet ontsierd door zuilen, dus voor nabestaanden is het een groene, mooie omgeving waar ze in alle rust kunnen herdenken.

Het komt in Nederland steeds vaker voor dat mensen kiezen voor een natuurgraf. De vraag is zo groot, dat in de afgelopen vijf jaar elk jaar twee of drie nieuwe natuurbegraafplaatsen werden geopend. Bij dit soort begrafenissen is alles tot aan de kist aan toe biologisch afbreekbaar. Nabestaanden betalen geen grafrechten en het lichaam van de overledene wordt letterlijk teruggegeven aan de natuur. “Voor veel Nederlanders is het doorslaggevend dat ze begraven worden in de buurt van een plaats waar ze bij leven binding mee hadden. Voordat velen ervoor kiezen om zich te laten begraven op een natuurbegraafplaats, zal het aantal dus nog flink omhoog moeten”, zegt een woordvoerder van DELA Uitvaartverzorging. En als je de Veluwe altijd al de mooiste plek vond, is die keuze voor een locatie misschien niet lastig.

Powered by WordPress. Design door WooThemes

Back to top